Dominikánská republika - gastronomie

Doutníky z Dominikánské republiky

Tabákové plantáže se nachází v údolí Cibao a v okolí města Santiago, kde je i Nejstarší manufaktura na výrobu doutníku v zemi. V souvislosti s politickou situací na Kubě, se do Dominikánské republiky přestěhovalo mnoho kubánských výrobců a tak se právě zde nyní vyrábí např. Montecristo či Cohiba. Semínka pochází většinou z Kuby a po 35 denním klíčení se sazenice přesazují a rostila roste asi 120 dní. Poté se již listy sklízejí ručně, jediným pohybem ruky. Nezdravé nebo poškozené listy se k výrobě doutníku „Cigar“. Z jedné rostliny se dá vyrobit až 32 doutníků. Mezi dominikánské značky patří: León Jiménez, Dunhil, Don Diego, Casa Blanca …..

 


Dominikánský RUM


Rum je pro Dominikánce něco jako pivo pro Čechy. V dřívějších dobách se zdejšímu rumu říkalo „Mata-Diablo“ nebo-li ďábel zabiják. Rum se vyrábí zpracováním melasy, a výsledná chuť rumu pak záleží na druhu a kvalitě cukrové třtiny, dále na typu kvasnic a způsobu destilace. Ze zákona rum v Dominikánské republice zraje min. 1 rok. Tyto jednoroční rumy mají bílou barvu (základy pro koktejly), ty vyzrálejší čtyř, šestí atd. mají od zlatavé, hnědé po karamelovou barvu. Nejprodávanější rum v Dominikánské republice je Brugal, další značky jsou napr. Barcelo.

 



Dominikánské jídlo


Karibská kuchyně je velmi pestrá. Dominikánská kuchyně je směs španělských, afrických a tainských vlivů. Základem je rýže s fazolemi. Další základní surovinou jsou banány resp. Zeleninové bananý tv. „platanos“. Např. k snídani se z nich připravuje chutná kaše „mangú“, nebo se smaží a jsou z nich hranolky „tostones“. Jako příloha slouží i kořen yuky nebo batáty.  K hlavnímu chodu se připravuje hlavně zeleninový salát. Mezi nejznámější jídla v Dominikánské republice patří:
Bandera Dominicana – „dominikánská vlajka“ – stejně jako má statní vlajka tři barvy, tento pokrm obsahuje tři ingredinece: rýži, dušené maso (kuřecí nebo hovězí) a fazolovou omáčku.
Tostones – osmažené plátky zeleninových banánu (místo bramborových hranolek)
Pescada al Coco – ryba v kokosvé omáčce, podává se s rýží
Jalea de Batata – kaše z batátu, slazená medem, s rozinkami a se skořicí

Rezervace
po telefonu
Rezervace Kuba
+420 725 699 909
Rezervace Emiráty, Srí Lanka
+420 725 631 875
Rezervace Dominikánská republika, Mexiko, Maledivy
+420 257 221 724
Získejte slevu 599 Kč
Přihlaste se k odběru newsletteru a získejte
599 Kč
na dovolenou!
Souhlasím s podmínkami registrace
KUBA 22.5.-4.6.2024